poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pasta z tuńczyka z jabłkiem i kaparami


Pasta z tuńczyka jest znakomitym uzupełnieniem kanapek. Można przygotowywać ją na wiele sposobów, zamieniając składniki i przyprawy. Taka pasta nie musi być kaloryczna, wystarczy dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać go z jogurtem naturalnym. Do naszej wersji pasty z tuńczyka dodałyśmy jabłko i kapary, które przyjemnie chrupią i sprawiają, że tuńczyk ma mocny, wyrazisty smak. Zachęcamy do spróbowania.

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym
pół jabłka
łyżka kaparów
1 szalotka
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
*opcjonalnie ogórek kiszony

Przygotowanie:

1. Tuńczyka odciśnij z sosu i przełóż do miski, rozdrobnij go widelcem. Szalotkę i połowę jabłka pokrój w drobną kostkę (my nie obierałyśmy jabłka ze skóry). Kapary posiekaj. Jeżeli dodajesz ogórka kiszonego, pokrój go w kostkę.

2. Wymieszaj wszystkie składniki razem: tuńczyka, jabłko, szalotkę, kapary. Posól, popieprz, dodaj majonez i jogurt naturalny. Spróbuj i jeśli pasta będzie dla Ciebie za kwaśna, dodaj szczyptę cukru.





4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter